Az 5 legkomolyabb tárolási rendszer

Ha megtörtént a raktár kiválasztása, akkor már csak azt kell meghatározni, hogy pontosan hogyan is akarjuk használni a létesítményt.

Ebben ismét a vállalati célok és a raktározandó áruk tulajdonságai segítenek: attól függően, hogy mennyi ideig és mit akarunk tárolni, lehet azt kitalálni, hogy mire van szükségünk.

A következőkben megnézzük az 5 legnépszerűbb tárolási módot, viszont elöljáróban fontos mindegyikről elmondani, hogy csakis a minőségi eszközöket engedhetjük meg magunknak velük kapcsolatban!

Az áruk biztonságáról van szó, tehát a spórolás itt nem opció: a következőkben lesznek olcsó és kevésbé olcsó megoldások, de ne hagyd, hogy az ár alapján szülessen meg benned a végső döntés! 

1. Állvány nélküli tárolás

Ez talán a legegyszerűbb és legköltséghatékonyabb tárolási mód, viszont csak nagyon kevés esetben célravezető.

Ha még nem láttunk ilyet, akkor a legegyszerűbb, ha az első Indiana Jones film lezáró képsoraiban látható óriási, ezernyi ládával telezsúfolt raktárra gondolunk: minden egymásra halmozva, valamiféle rendszer szerint ugyan, de nem feltétlenül a legátláthatóbban.

Amennyiben egymásra pakolni nem lehet az árukat, azok sérülékenysége, vagy épp az alacsony belmagasság miatt, akkor egyetlen rétegben is letehetők az áruk – értelemszerűen ekkor jóval nagyobb alapterületre van szükség.

Olyan esetekben használható, amikor nincs gyakori árumozgatás, tehát hosszú távon raktározzuk ott a dolgokat, valamint, ha egy- vagy legalábbis nagyon kevés féle árut tárolunk egyetlen raktában, és nincs szükség a cikk szerinti felosztásra.

Hátránya, hogy a hozzáférhetőség igencsak korlátozott, és hogy a területet sem használja ki a legoptimálisabban.

Előnye viszont, mint már elhangzott, a költséghatékonyság, hiszen tárolóeszközökre, polcokra nincs szükség, és könnyen lehet átrendezni szükség esetén. 

2. Soros állványos tárolás

Amennyiben többféle árut is tárolunk a raktárban, akkor már érdemes egy állványos rendszert kialakítani, a könnyebb megközelíthetőség és nagyobb átláthatóság érdekében.

Megfelelő nyilvántartási rendszerrel ez a megoldás már alkalmazható a FIFO-elv betartása mellett, amiben máris komoly előrelépést jelent az állvány nélküli raktározáshoz képest.

Előnye továbbá, hogy az állványoknak köszönhetően a különböző áruk könnyen hozzáférhetőek, viszont ehhez folyosókra van szükség, ami helykihasználtság szempontjából problémát jelenthet.

Ezzel azonban nem lehet mit kezdeni, ugyanis folyosóknak lenniük kell, ráadásul olyan szélességben, hogy adott esetben több ember, vagy akár a nagyobb rakodógépek is megfelelően el tudjanak férni rajtuk.

Értelemszerűen a költségek itt már magasabbak, mint az előző esetben, de még csak a középkategóriánál tartunk a további megoldásokhoz képest. 

3. Bejárható állványos tárolás:

A bejárható állványos tárolás, ahogy a neve is mutatja, leginkább a helykihasználás szempontjából előnyös, viszont FIFO szempontból egyáltalán nem megfelelő.

Jellemzően akkor szokták alkalmazni, amikor egyetlen árucikkből kell rengeteget tárolni, de nem kell foglalkozni lejárati dátumokkal és szavatossági időkkel.

Ha kéne egy szabályt hozni arra, hogy mikor ez az ideális választás, akkor az a következő lenne: ha van annyi egyetlen árucikkből, hogy az ki tudjon tölteni egy egész sort/folyosót.

Amennyiben ez nem így van, és gyakori a be- és kiraktározás, akkor nem ez a legmegfelelőbb megoldás.

4. Átjárható tárolás:

Az átjárható tárolási rendszer esetében a FIFO tökéletesen biztosított, anélkül, hogy ahhoz külön rendszert kellene kialakítani.

Az átjárható állványok a területi kihasználtság tekintetében is kiválóan szerepelnek, és alkalmasak átmenő elrendezésű raktárak berendezésére (tehát abban az esetben tökéletesek, amikor a raktár egyik oldalán történik a berakodás, és a másikon a kirakodás).

Míg az eddig bemutatott tárolási módok inkább statikusak voltak, ebben az esetben lehetőség van dinamikus tárolásra is: az enyhe lejtéssel rendelkező polcok, és a felszerelt görgősorok segítik a felpakolt áruk továbbítását, ami jelentős mértékben segít gyorsítani a munkát.

A hátránya?

Szerintem lehet sejteni: rendkívül magas ár, ami az ilyen komoly megoldásoknál már el is várható – viszont a hatékonyságnak köszönhetően az ára a megfelelő használat mellett hamar megtérülhet.

5. Gördíthető állványos tárolás

Talán nem kell sokáig magyarázni, hogy a gördíthető állványoknak mi a legnagyobb előnyük: az áruk könnyű mozgatása, a raktár gyors átrendezése olyan előny, ami rengeteg esetben lehet kulcsfontosságú.

Ennek köszönhetően minden áruhoz rendkívül gyorsan lehet hozzáférni, viszont a be- és kipakolás már komplikáltabb feladattá válik: főleg olyan esetekben szokták ezt használni, amikor hosszú távú tárolásra van szükség.

A mozgatás történhet kézi vagy gépi módon is – értelemszerűen ez a költségekben is megmutatkozik, de emellett is a gördíthető az egyik legdrágább tárolási módnak számít az összes közül, mivel minden mozgatható elem esetén ügyelni kell a biztonságra is. 

Ezt a 6 kérdést tedd föl a raktározási mód kiválasztása előtt

A fentiek tükrében már kirajzolódhat előttünk, hogy pontosan mire érdemes figyelni akkor, amikor a tárolási rendszerek közül választunk.

Most az egyszerűség kedvéért 6 pontba sűrítettem ezeket:

1. Milyen árut fogsz tárolni? Mennyire kényes, és mennyi ideig áll el?
2. FIFO, LIFO, vagy valamilyen egyéb raktározási elvet kell követned?
3. Hányféle árut fogsz tárolni egy helyen? Van szükség elkülönített részek kialakítására?
4. Mennyi pénzt tudsz áldozni a beruházásra és az üzemelésre?
5. Mekkora hely áll rendelkezésedre?
6. Milyen munkaeszközöknek, gépeknek kell elférniük a raktárban az áruk mellett?

Ha ezek a kérdések tisztázódnak, akkor nagy gondot már nem jelenthet a megfelelő raktározási mód kiválasztása.

Már csak annyit kell tenned, hogy megtalálod a megfelelő eszközöket a megfelelő gyártótól: ne feledd, mivel valószínűleg hosszú távra tervezel, ezért kizárólag a kiváló minőséggel elégedhetsz meg!

Ezt a 6 kérdést tedd föl a raktározási mód kiválasztása előtt