Mit tud a salgó polc, amire a többi polcrendszer nem képes?

Salgó polc: a tárolás és raktározás Szent Grálja, és nem véletlenül nevezem annak.

Nehezen lehetne találni még egy olyan polcrendszert, ami ekkora sokoldalúsággal rendelkezik: gyakorlatilag szinte bármilyen felhasználásra alkalmas, az otthoni garázstól kezdve az áruházak raktárhelyiségein át a legnagyobb üzemekig mindenhol hasznát lehet venni.

De honnan indult a salgó polc nem mindennapi története – és miért hívják egyáltalán salgó polcnak?

Érdemes kicsit kutakodni a történelemben, mert így arra is választ kapunk, miért jelentett olyan forradalmi újítást néhány évtizeddel ezelőtt ez a csavaros fémpolc.

Minden Angliában kezdődött

Bár a „salgó” elnevezés megtévesztő lehet, ezúttal nem a méltán világhírű magyar leleményesség egyik szülöttjéről beszélünk: a története Angliában kezdődött, egy görög-ausztrál származású fiatalemberrel.

Demetrius Comino Ausztráliából érkezett Londonba, ahol megalapította Dexion (görögül: jobb) nevű vállalatát, eredetileg nyomdaipari termékek beszállítása céljából.

A nyomdász Comino mindig is nyitott volt az újításokra, és mindent megtett annak érdekében, hogy saját iparágában új találmányokkal érjen el komolyabb hatékonyságot és kiemelkedő eredményeket.

Ennek kapcsán merült fel benne az is, hogy a tárolás területén is szükség lenne némi fejlődésre: nem volt ugyanis elégedett a ’30-as években még mindig uralkodónak számító, fából készült polcrendszerekkel, azok egyértelmű hiányosságai miatt. 

Mindenre a fém jelentette a megoldást

A fa szekrények, amiket használt, több pontban sem feleltek meg Comino magas elvárásainak:

• Egyáltalán nem voltak praktikusak, gyakorlatilag semmilyen szinten nem lehetett variálni a polcok méreteit vagy elhelyezkedését.
• A fa rendkívül kényes, tisztítása pedig körülményes.
• Idővel elkorhad, tehát tartóssága is hagy kívánni valót maga után.
• Rendszeres karbantartást igényel, újrafestést, lakkozást, csiszolást, és még rengeteg egyéb munkát, amik a sokkal fontosabb feladatokról vonták el a figyelmet.

Igazából egyetlen előnyük volt ezeknek a polcoknak: a szépségük, aminek pont nem volt sok jelentősége az ipari felhasználásban.

Comino egy tartós, lehetőleg fémből készült, stabil, könnyen átalakítható polcrendszert akart összeállítani, és kísérletezésbe kezdett. 

Várni kellett néhány évtizedet a kezdésre

Az első salgó polc legyártásával Comino egy helyi gyárat bízott meg 1939-ben: elkészültek az első, szögletes acéldarabok, melyek egyik felébe lyukakat vágtak, míg a másikba egy hosszú barázdát vájtak.

A háború azonban (mint sok más hasonló találmány esetében) elodázta a valódi fejlődést, viszont 1947-ben Comino már saját üzemet tudott létrehozni London északkeleti részén, Chingfordban.

Itt kezdődött el a salgó polc története: bár a kezdetekkor még nem volt túl nagy az érdeklődés iránta, 1949-ben már minden héten 15 kilométernyi fémlábat gyártottak, egy évvel később pedig ennek a kétszeresét érték el. 

Viszont miért salgó polc a salgó polc?

Nagyon egyszerű a válasz: mert Magyarországon Salgótarjánban kezdték el gyártani elsőként, a hatvanas években.

Az angol hatás nagyon sokáig megmaradt, ami a méretezésben látszott meg: kezdetben még colos rendszerben lehetett használni, de ma már metrikus formában is elérhető.

Kezdetben még csak egy csavarokkal összeszerelt fémpolcról beszélhettünk, de már ez is elég volt annak idején ahhoz, hogy forradalmasítsa a raktározást hihetetlenül egyszerű összeszerelhetőségével, és személyre szabhatóságával – később pedig még tovább fejlődött.

Ma már léteznek olyan csavarmentes salgó polcok, amik összeszerelése még egyszerűbb, ráadásul teherbírásuk is jobb a régiekhez képest – érdemes ma már inkább ezeket beszerezni, ha a legjobb minőséget akarjuk biztosítani.

Kinek gyártják a salgó polcokat?

A válasz hihetetlenül egyszerű: mindenkinek!

A kisbolttól a nagyáruházig, gyárak, üzemek, iskolák, irodák, de még családi házak pincéi, kamrái, garázsai is mind hasznosítani tudják ezt a hihetetlenül egyszerű, mégis nagy teherbírású polcrendszert.

130-280 kilós teherbírásukkal gyakorlatilag szinte bármit tehetünk rájuk, annak ellenére, hogy saját súlyuk ezzel szemben rendkívül alacsony.

Ha a megfelelő helyről rendeljük, még gyártói garanciát is kapunk kiváló működésükre, ráadásul házhoz is szállítják, hogy ezzel kapcsolatban se legyen semmilyen gondunk vele.

A salgó polc tehát nem csak a nagyoknak készült: vannak képek az interneten, hogy akár a nappaliba is lehet állítani könyvespolcnak, ha valaki szereti ezt a stílust (a raklapból készült bútorok mellé tökéletesen illik).

Ha viszont rendeltetésszerűen, komoly raktározásra akarjuk használni, akkor tartsuk észben, hogy elsősorban manuális, tehát kézi raktározáshoz ideális. 

Kinek gyártják a salgó polcokat?

És mit tud a fához képest?

Comino álma az volt, hogy valamivel leválthassa végre a korhadó fa polcokat, és láthatjuk, hogy sikert ért el.
A salgó polc legnagyobb előnyei:

• elképesztően tartós, hiszen érheti akár víz, akár pára, nem kell félni a korhadástól;
• nem igényel szinte semmilyen karbantartást, tisztítása pedig rendkívül egyszerű;
• a terhelést messze jobban bírja a fánál;
• állítható méreteinek köszönhetően sokkal többféleképp lehet használni.

Egyetlen hátránya csupán a kinézete lehet: de ha valakinek ez nem is tetszik, egy raktárnak amúgy sem az a feladata, hogy ünnepi vacsorákat tartsunk benne.

Megbízható, erős, tartós: ezek azok az értékek, amiket egy jó polcrendszerben keresünk, és a salgó polcok mindháromnak tökéletesen megfelelnek.

Bár ez az oldal elsősorban vállalatok, vállalkozások számára készült, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a salgó polc otthoni használatra is tökéletes, ráadásul kedvező áron is lehet hozzájutni.

Ha a korábban megismert szempontok alapján kialakított raktározási irányelveidnek megfelel a salgó polc, akkor azt javaslom, hogy ne várj sokat a beszerzésével!

A legkülönbözőbb méretekben juthatsz hozzá a legmegbízhatóbb forrásokból, és számíthatsz rá, hogy a hosszú évtizedes használat során nem fog cserben hagyni!