Kerüld el az 5 leggyakoribb raktárbiztonsági kockázatot!

A raktár veszélyes munkaterületnek számít, főleg akkor, ha nem figyelünk eléggé a biztonságra.
Fontos megérteni, hogy milyen veszélyek leselkednek egy raktárban dolgozóra, mert ezek igen komoly sérülésekhez, sőt, akár halálesetekhez is vezetnek.
Nézzük át most röviden és gyorsan, hogy mi az az 5 terület, amire mindenképp oda kell figyelni!

1. A polcok

A polcrendszerek, illetve egyéb állványzatok és tartószerkezetek azért vannak, hogy a raktárban tárolt anyagokat rendezett formában, biztonságosan tudjuk tárolni.
A nem megfelelő összeszerelés, vagy a munka során történő hibák, sérülések miatt azonban ezek egy idő után veszélyfaktorrá válhatnak a raktár életében.
Összedőlhet a teljes szerkezet, az áruk lezuhanhatnak róla, és ezzel nem csak termékek, de a dolgozók is veszélybe kerülhetnek. 

Megoldás:
rendszeresen kell ellenőrizni a tartószerkezetek stabilitását, és az esetleges hibákat azonnal orvosolni kell.

2. A rakodótér

Rengeteg baleset történik a be- és kirakodások során, főleg az emelt szintű rakodók esetében.
Emberek szorulnak a teherautó és a rakodó közé, karambolok történnek, esetleg a rakodás során kisebb sérülések születnek a nehéz tárgyak nem megfelelő emelése, cipelése miatt.

Megoldás:
ezeken elsősorban az alkalmazottak odafigyelésével lehet segíteni – érdemes oktatásokat, továbbképzéseket tartani a biztonságos rakodással kapcsolatban.

3. Csúszások

Egy raktárban gyakran állandó a mozgás, és ebből kifolyólag a padlót is többféle szennyeződés érheti.
Érdekes tény, hogy a raktárakban elszenvedett kisebb balesetek jelentős része csúszásokból, elesésekből származik: a víz és olajfoltok, a behordott sár és hó egyaránt veszélyt jelenthet, főleg egy olyan területen, ahol az emberek gyakran nehéz súlyokat cipelnek. 

Megoldás:
rendszeres takarítás – szükség van megfelelő személyzetre, aki folyamatosan tisztán tudja tartani a raktár padlóját.

4. Rendezett polcsorok

A polcokról leeső áru nem csak az adott tárgyra, de a dolgozóra is veszélyt jelent, és emiatt figyelni kell arra, hogyan történik a pakolás a raktárban.

Megoldás: a dobozok ne lógjanak le a polcokról, a veszélyesebb tárgyakat pedig rögzítsük valamilyen módon, hogy biztosan ne borulhassanak le. 

5. Tűzvédelem

Egy raktárban rengeteg féle anyag megfordulhat, és így bizony van rá esély, hogy gyúlékony anyagok is kerülnek a falai közé, amik komoly biztonsági kockázatot jelentenek.

Megoldás:
a gyúlékony anyagokat megfelelő biztonsági szekrényekben kell tárolni, hogy ha valami miatt tűz ütne ki, semmiképp ne lobbanhassanak lángra.

A balesetek elkerüléséhez proaktívnak kell lenni!

Alkalmazottainkra számtalan veszély leselkedhet a polcsorok között, és mivel életekről van szó, nem engedhetjük meg magunknak a legkisebb kockázatot sem.
Minden lehetséges esetre fel kell készülni már előre: a fent említett 5 példából is látszik, hogy a problémák elkerülhetők, megelőzhetők a megfelelő odafigyeléssel.
Teremts biztonságos környezetet raktáradban!